JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
10.4.2025

Mariia Starkova

Tänään
28.7.2024 2.50

Lemmikkieläimet Ukrainassa ja niiden uusi turvallinen elämä Suomessa

Lä­hes jo­kai­ses­sa uk­rai­na­lai­ses­sa ta­los­sa tai asun­nos­sa asuu pie­nem­piä vel­ji­äm­me - lem­mik­ke­jä. Useim­mi­ten koi­ria ja kis­so­ja. Ne ovat kar­vai­sia suo­sik­ke­ja, per­heen­jä­se­niä, käy­tän­nös­sä omis­ta­jien­sa lap­sia.

Lem­mik­kie­läi­met tuo­vat iloa ja edis­tä­vät las­ten vas­tuun­tun­toa. Se on suu­ri vas­tuu, mut­ta sa­mal­la eläi­met opet­ta­vat mei­tä ra­kas­ta­maan, vä­lit­tä­mään, em­paat­ti­suu­teen ja ja­ka­maan ilom­me.

Ky­lis­sä suh­tau­tu­mi­nen lem­mik­kei­hin on hie­man eri­lai­nen. Siel­lä, mis­sä elä­män edel­ly­tyk­se­nä on kova fyy­si­nen työ, tar­vi­taan ra­ti­o­naa­li­suut­ta ja käy­tän­nöl­li­syyt­tä. Sama pä­tee myös eläi­miin.

Koi­ria käy­te­tään pää­a­si­as­sa yk­si­tyi­so­mai­suu­den suo­je­le­mi­seen. Ne elä­vät ta­lon pi­hal­la hih­nas­sa tai ai­tauk­ses­sa. Vii­me vuo­si­kym­me­ni­nä ky­lä­ko­tei­hin on al­ka­nut il­mes­tyä myös niin sa­not­tu­ja si­sä­koi­ria, omis­ta­jien suo­sik­ke­ja, jot­ka asu­vat ta­los­sa ja joi­ta ul­koi­lu­te­taan hih­nas­sa. Ne ovat yleen­sä pie­niä ro­tu­koi­ria.

Maa­ti­ais­kis­sat ovat it­se­näi­siä ja kä­ve­le­vät mis­sä ja mil­loin ha­lu­a­vat. Ne tu­le­vat kui­ten­kin syö­mään, nuk­ku­maan ja läm­mit­te­le­mään kyl­mäl­lä sääl­lä ko­tiin­sa. Ne var­ti­oi­vat re­vii­ri­ään ah­ke­ras­ti tun­keu­tu­vil­ta muu­ka­lai­sil­ta – naa­pu­rus­ton kis­soil­ta. Nii­den teh­tä­vä­nä on myös pyy­dys­tää ta­los­sa pie­niä jyr­si­jöi­tä: hii­riä ja rot­tia.

Kodittomat eläimet ja miten lemmikit esiintyvät Ukrainan kodeissa

Uk­rai­nas­sa kis­sat ja koi­rat asu­vat asun­to­jen ja ta­lo­jen li­säk­si myös ka­dul­la. Nii­tä voi ta­va­ta yh­tä usein kuin ora­via ja jä­nik­siä Jout­san ka­duil­la. Mo­net vä­lit­tä­vät ih­mi­set os­ta­vat re­hua ja val­mis­ta­vat ruo­kaa ko­dit­to­mil­le eläi­mil­le. Eläi­met tie­tä­vät pai­kat ja ajat, jois­sa nii­tä voi­daan ruok­kia, ja ne koh­taa­vat ruok­ki­jat ilol­la ja kär­si­mät­tö­myy­del­lä.

Kul­ku­koi­rat py­syt­te­le­vät mie­lui­ten suur­ten yri­tys­ten ja mark­ki­noi­den lä­hei­syy­des­sä, jois­sa on yleen­sä pal­jon ih­mi­siä ja usein tar­jol­la herk­ku­ja. Kul­ku­kis­sat sen si­jaan asu­vat yleen­sä lä­hem­pä­nä asuin­ra­ken­nuk­sia.

Vii­me vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na kaik­ki kul­ku­koi­rat on hal­li­tuk­sen mää­räyk­ses­tä van­git­tu ro­ko­tet­ta­vik­si ja si­ru­tet­ta­vik­si. Ka­ran­tee­nin jäl­keen koi­rat pa­lau­te­taan ka­duil­le.

Useim­mi­ten lem­mik­kie­läi­met il­mes­ty­vät Uk­rai­nan ko­tei­hin lah­joi­na tai ne an­ne­taan "hy­viin kä­siin". Usein ih­mi­set myös poi­mi­vat ka­dul­ta kul­ku­kis­san tai koi­ran­pen­nun, joka on kos­ket­ta­nut sie­lua sö­pöl­lä ul­ko­nä­öl­lään, us­kol­li­sil­la sil­mil­lään, hel­lyy­del­lään tai päin­vas­toin iloi­sel­la, kou­lu­poi­ka­mai­sel­la luon­teel­laan. Har­vem­min lem­mik­kie­läi­miä os­te­taan ra­hal­la eläi­miä kas­vat­ta­vil­ta hen­ki­löil­tä, eläin­kau­pois­ta tai eläin­suo­jis­ta.

On huo­mat­ta­va, et­tä Uk­rai­nas­sa ei ole tiuk­ko­ja vaa­ti­muk­sia lem­mik­kie­läin­ten si­rut­ta­mi­sel­le ja ro­kot­ta­mi­sel­le. Yleen­sä ro­ko­tuk­set teh­dään tar­peen mu­kaan ja omis­ta­jan pyyn­nös­tä. Lem­mik­kie­läi­mel­le myön­ne­tään asi­a­kir­jat ul­ko­mail­le mat­kus­ta­mis­ta tai myyn­tiä var­ten.

Sodan vaikutus

Uk­rai­nan so­das­ta on tul­lut va­ka­va ko­et­te­le­mus pait­si ih­mi­sil­le myös hei­dän lem­mi­keil­leen. Olem­me vas­tuus­sa niis­tä, jot­ka olem­me ke­syt­tä­neet. Koi­rat ja kis­sat ovat tot­tu­neet omis­ta­jiin­sa ja omis­ta­jat nii­hin. Ilo ja suru ja­e­taan.

Ne­li­jal­kai­sil­la ys­tä­vil­läm­me oli pal­jon stres­siä. Rä­jäh­dyk­set, si­ree­nien ää­net, suo­sik­ki­herk­ku­jen ja tu­tun ruo­an puu­te, ah­dis­tus "omas­ta ih­mi­ses­tä". Kai­kel­la täl­lä on var­mas­ti kiel­tei­nen vai­ku­tus.

Sota-ai­ka­na mo­net lem­mik­kie­läin­tuot­teet, joi­hin eläi­met oli­vat tot­tu­neet, ovat ol­leet lop­pu kau­pas­ta. Alu­eil­la, joil­la käy­dään ak­tii­vi­sia tais­te­lui­ta, lem­mik­kie­läin­kau­pois­sa jo­no­te­taan yh­tä pal­jon kuin ruo­ka­kau­pois­sa tai ap­tee­keis­sa.

Jos­kus eva­kuo­in­ti vaa­ral­li­sil­ta alu­eil­ta lem­mik­kie­läin­ten kans­sa on mah­do­ton­ta. Usein ih­mi­set jää­vät eläin­ten­sä kans­sa hen­ken­sä uhal­la. Tai läh­ties­sään he pääs­tä­vät ne ka­dul­le sii­nä toi­vos­sa, et­tä ne pys­ty­vät pii­lou­tu­maan ja sel­viy­ty­mään il­man omis­ta­ji­aan.

Va­li­tet­ta­vas­ti pal­jon eläi­miä kuo­lee. Ne ei­vät ole tot­tu­neet vaa­raan ei­vät­kä ym­mär­rä et­siä ruo­kaa ta­lon ul­ko­puo­lel­ta. On ta­pauk­sia, jois­sa kii­vaat en­ti­set lem­mik­ki­koi­rat liit­ty­vät ka­tu­koi­ra­lau­moi­hin ja hyök­kää­vät ih­mis­ten kimp­puun.

Ukrainalaiset lemmikit Joutsan seudulla

On­nek­si kar­vai­set pa­ko­lai­set, jot­ka mi­nul­la oli on­ni ta­va­ta, pää­si­vät läh­te­mään omis­ta­jien­sa kans­sa. Niil­lä, ku­ten useim­mil­la uk­rai­na­lai­sil­la lem­mik­kie­läi­mil­lä, ei ol­lut mik­ro­si­rua, ro­ko­tuk­sia tai eläin­lää­kin­tä­pas­sia. Eu­roo­pan ko­mis­si­on pää­tök­sen an­si­os­ta EU-maat ovat Uk­rai­nan so­dan alus­ta läh­tien mah­dol­lis­ta­neet eläin­ten maa­han­tu­lon il­man asi­a­kir­jo­ja. Kaik­ki tar­vit­ta­vat lää­ke­tie­teel­li­set toi­men­pi­teet ja pa­pe­ri­työt teh­tiin ra­jal­la tai heti saa­pu­mi­sen jäl­keen lä­him­mäs­sä vas­taa­not­to­kes­kuk­ses­sa.

Joskus kissa Matros tykkää mennä naapurin saunaan lämmittelemään.

Joskus kissa Matros tykkää mennä naapurin saunaan lämmittelemään.

Mariia Starkova

Kis­sa Mat­ros on nyt 4,5-vuo­ti­as, jos­ta se on asu­nut Suo­mes­sa 1,5 vuot­ta. Se sel­vi­si pom­mi­tuk­sis­ta ko­ti­kau­pun­gis­saan Ku­pi­ans­kis­sa Itä-Uk­rai­nas­sa.

Kis­san omis­ta­jat muis­ta­vat:

– Kun len­to­ko­neet len­si­vät ja jo­tain rä­jäh­ti, kaik­ki juok­si­vat käy­tä­vään ja kaa­tui­vat lat­ti­al­le. Ja kis­sat hyp­pi­vät sel­kään. Is­tuim­me sy­lik­käin odot­ta­mas­sa.

Tie Suo­meen oli mel­ko pit­kä ja jän­nit­tä­vä.

Mut­ta nyt Mat­ros voi var­sin hy­vin uu­des­sa ko­dis­saan Lei­von­mä­el­lä. Se ys­tä­vys­tyy suo­ma­lais­ten kans­sa, käy jos­kus läm­mit­te­le­mäs­sä naa­pu­rin sau­nas­sa ja puo­lus­taa vä­lil­lä re­vii­ri­ään tap­pe­luis­sa naa­pu­rin kis­san kans­sa. Se tyk­kää hyp­piä omis­ta­jien­sa ol­ka­päil­le ja kie­ris­kel­lä näin ym­pä­ri asun­toa.

Pieni ja hyvin seurallinen Gina tuli Suomeen miehitetystä Mariupolista Kaakkois-Ukrainasta.

Pieni ja hyvin seurallinen Gina tuli Suomeen miehitetystä Mariupolista Kaakkois-Ukrainasta.

Mariia Starkova

  Gina-ni­mi­nen pie­ni ja hy­vin seu­ral­li­nen jack­rus­sel­lin­ter­rie­ri tuli Suo­meen hei­nä­kuus­sa 2023 ny­kyi­sin mie­hi­te­tys­tä Ma­riu­po­lis­ta Kaak­kois-Uk­rai­nas­ta. Koi­ra on nyt 2-vuo­ti­as, ja se tuli per­hee­seen so­dan alet­tua.

– Tyt­tä­re­ni on ha­lun­nut ko­vas­ti koi­raa jo pit­kään, ja elä­mäm­me pa­him­pien päi­vien jäl­keen teh­tiin pää­tös ot­taa lä­hei­nen ys­tä­vä per­hee­seen, ker­too Gi­nan omis­ta­ja.

Kau­pun­gis­ta ei ol­lut help­poa pääs­tä pois. Oli vai­ke­aa löy­tää kul­je­tu­sy­rit­tä­jä, joka suos­tui vie­mään per­heen koi­ran kans­sa tur­val­li­sel­le alu­eel­le.

Ja sit­ten oli vie­lä 1,5 päi­vää ju­nal­la eläin­ten kans­sa mat­kus­ta­vil­le tar­koi­te­tus­sa vau­nus­sa. Eläi­miä oli pal­jon ja ne käyt­täy­tyi­vät le­vot­to­mas­ti. Ja 7 tun­tia ra­jal­la.

Kah­den kuu­kau­den vas­taa­not­to­kes­kuk­ses­sa olon jäl­keen Gina on vih­doin löy­tä­nyt ko­tin­sa Lei­von­mä­el­tä. Naa­pu­rit ra­kas­ta­vat tätä ilois­ta ener­gi­a­pöt­köä. Se tun­tee olon­sa va­paak­si, mu­ka­vak­si ja en­nen kaik­kea rau­hal­li­sek­si.

Zaralla on ollut vaikea matka sodan runtelemasta Mariupolista uuteen huolehtivaan omistajaan.

Zaralla on ollut vaikea matka sodan runtelemasta Mariupolista uuteen huolehtivaan omistajaan.

Mariia Starkova

Ha­lu­an ker­toa toi­ses­ta mel­ko su­rul­li­ses­ta Jout­sas­sa asu­van 4-vuo­ti­aan Zara-koi­ran koh­ta­los­ta. Jos­kus ih­mi­set hank­ki­vat koi­ran, ei­vät ra­kas­taak­seen ja huo­leh­ti­ak­seen sii­tä, vaan saa­dak­seen ar­vo­val­taa, it­se­var­muut­ta ja jopa do­mi­noin­tia. Tämä pä­tee eri­tyi­ses­ti va­ka­viin ja vaa­ral­li­siin ro­tui­hin, ku­ten bul­l­ter­rie­rei­hin, rot­t­wei­le­riin jne.

Zara omis­ta­ji­neen tuli Suo­meen myös Ma­riu­po­lis­ta. Ko­ti­kau­pun­gis­saan se jou­tui kes­tä­mään kaik­ki il­ma­pom­mi­tus­ten kau­hut ja sit­ten pää­se­mään pois so­dan täy­sin tuk­ki­mas­ta kau­pun­gis­ta. Koi­ral­la oli hy­vin pit­kä ja vai­kea mat­ka. Vie­lä­kin sen ihos­sa on ar­pia, jot­ka muis­tut­ta­vat kai­kes­ta sii­tä, mitä se on ko­ke­nut.

Mut­ta saa­vut­tu­aan uu­teen, tur­val­li­seen ko­tiin­sa Zara ei löy­tä­nyt rau­haa. Äly­käs ja kiin­ty­nyt koi­ra re­a­goi jos­kus nä­en­näi­ses­ti il­man syy­tä hy­vin va­ro­vai­ses­ti ja jopa ag­g­res­sii­vi­ses­ti. Se hät­käh­ti odot­ta­mat­to­mis­ta, ko­vis­ta huu­dois­ta. Usei­ta ker­to­ja se jopa kar­ka­si ko­toa.

Sit­ten koi­ran omis­ta­jat läh­ti­vät toi­seen maa­han kah­dek­si vii­kok­si. Ei­vät­kä kos­kaan pa­lan­neet...

Nyt Zara on toi­sen uk­rai­na­lai­sen pa­ko­lai­sen suo­jis­sa, joka pys­tyi an­ta­maan sil­le hel­lyyt­tä ja tur­val­li­suu­den tun­net­ta. Toi­von, et­tä koi­ran epä­on­ni päät­tyy tä­hän ja se saa elää hy­vän elä­män täyn­nä rak­kaut­ta ja tu­kea.

Ukrainalaiset eläinten omistajat arvostavat paikallisten asukkaiden apua

Uk­rai­na­lais­ten lem­mik­kie­läin­ten omis­ta­jat kiit­tä­vät sy­dä­men­sä poh­jas­ta kaik­kia va­paa­eh­toi­sia ja vä­lit­tä­viä ih­mi­siä, jot­ka aut­ta­vat pal­jon ruo­al­la, le­luil­la ja hoi­to- ja ko­ti­ta­lous­tar­vik­keil­la.

Myös apu esi­mer­kik­si eläin­lää­kä­rei­den kans­sa käy­tä­väs­sä vies­tin­näs­sä on kor­vaa­ma­ton­ta. Kos­ka kie­li­muu­ri ja ym­mär­tä­mi­nen on edel­leen mel­koi­nen on­gel­ma useim­mil­le uk­rai­na­lai­sil­le.

Ai­noa on­gel­ma uk­rai­na­lais­ten eläin­ten­hoi­dos­sa Suo­mes­sa on täl­lä het­kel­lä ter­vey­den­hoi­to. Mo­nil­la uk­rai­na­lai­sil­la per­heil­lä ei ole au­toa. Täs­tä syys­tä on mel­ko vai­ke­aa pääs­tä hä­tä­ta­pauk­ses­sa lä­him­mäl­le eläin­lää­kä­ri­a­se­mal­le, var­sin­kin vii­kon­lop­pui­sin tai juh­la­py­hi­nä.

On­gel­ma­na on myös nii­den per­hei­den mel­ko vaa­ti­ma­ton bud­jet­ti, jot­ka ei­vät ole vie­lä pääs­seet ja­loil­leen tai löy­tä­neet työ­paik­kaa. Va­li­tet­ta­vas­ti näi­den on­gel­mien vuok­si lem­mik­kie­läi­met, jot­ka ovat kul­ke­neet niin vai­ke­an tien rau­hal­li­seen elä­mään, jos­kus kuo­le­vat tääl­lä. On­nek­si nämä ta­pauk­set ovat mel­ko har­vi­nai­sia.

Ylei­ses­ti ot­ta­en lem­mik­kie­läin­ten omis­ta­jat, joi­den kans­sa olen kes­kus­tel­lut, pi­tä­vät Suo­mea hy­vä­nä maa­na lem­mik­kie­läin­ten pi­tä­mi­sel­le. He ar­vos­ta­vat sitä, et­tä hei­dän lem­mik­kin­sä saa­vat yh­tä pal­jon hoi­toa ja huo­mi­o­ta kuin ih­mi­set, jot­ka ovat löy­tä­neet ko­din täs­tä vie­raan­va­rai­ses­ta maas­ta.

Ma­riia Star­ko­va

Kir­joit­ta­ja on Jout­sas­sa asu­va uk­rai­na­lai­nen, joka opis­ke­lee suo­men kiel­tä ko­tou­tu­mis­kou­lu­tuk­ses­sa Spring Hou­se Oy:llä. Hän suo­rit­ti suo­men kurs­siin kuu­lu­vaa työ­har­joit­te­lu­jak­soa Jout­san Seu­dus­sa.

Uk­rai­na­lais­lap­set viih­ty­vät Suo­men kou­lus­sa

(jul­kais­tu 3.3.2024)

Uk­rai­nan sota muut­ti Lud­mi­lan, Ser­giin ja Di­a­nan elä­män

(jul­kais­tu 17.3.2024)

Uk­rai­na­lai­nen keit­tiö on ko­ko­nais­val­tai­nen ja alu­eel­li­ses­ti mo­ni­muo­toi­nen – bors­si­keit­to yk­si suo­si­tuim­mis­ta ruo­ka­la­jeis­ta

(jul­kais­tu 31.3.2024)