Mikhailo (12-v), Juliia (11-v) ja Viktoriia (9-v). Vaikka valmistavan luokan lapset ovat eri ikäisiä ja tulivat Suomeen eri kaupungeista ja maista, he ovat ystävystyneet hyvin.
Mariia Starkova
24. helmikuuta 2022 on päivä, jonka jälkeen ukrainalaisten perheiden elämä on muuttunut paljon. Miljoonat ukrainalaiset ovat jättäneet kotinsa, kotikaupunkinsa ja jopa maan ja lähteneet etsimään turvallista ja rauhallista elämää.
Tänään haluaisin puhua maahanmuuttajista – erityisesti ukrainalaisista lapsista. Heillä on jo ollut paljon koettelemuksia. He menettivät monia tuttuja ja rakkaita asioita: ystäviä ja sukulaisia, kodin ja tutun koulun...
On vaikea pukea sanoiksi pelkoa lasten silmissä, kun he kuulevat lentokoneiden melun taivaalla tai työkoneiden kovat äänet. Kaikki, mikä muistuttaa heitä räjähdyksistä, noista kauheista päivistä.
Ja nyt kun he ovat saaneet uuden, turvallisen kodin toisella puolella maailmaa, heitä odottaa vielä yksi melko vaikea testi; kuinka sopeutua täysin vieraassa maassa tuntemattomiin sääntöihin vieraalla kielellä. Samalla kun aikuiset pohtivat, haluavatko he jäädä Suomeen ja tarvitseeko heidän opetella suomen kieltä vai haluavatko palata kotiin sodan päätyttyä, lapset vain laitettiin kouluun sen suurempia kysymättä.
Tällä hetkellä Joutsan ja Leivonmäen kouluissa opiskelee yli 20 ukrainalaista lasta. He ovat jakautuneet kahteen valmistavan opetuksen luokkaan (ala- ja yläkoulu), joissa opiskelevat suomen kieltä ja osallistuvat myös erillisiin oppitunteihin perusopetuksen luokilla suomalaisten lasten kanssa. Perusopetuksen luokille on jo siirretty yhdeksän oppilasta, jotka ovat suorittaneet yhden vuoden valmistavan opetuksen. Myös kolme lasta opiskelee yhdessä esikouluikäisten suomalaisten kanssa.
Ukrainalaislapset yllättyivät pakollisesta vaatimuksesta viettää välitunteja ulkona. Viktoriia, Juliia ja Mikhailo nauttivat leikkimisestä koulun pihalla ystäviensä kanssa.
Mariia Starkova
Puhuin valmistavan opetuksen alaluokan oppilaiden ja heidän opettajansa kanssa siitä, miten ukrainalaisten integroituminen suomalaiseen kouluun on sujunut.
– Valmistavassa opetuksessa kaikki on sujunut ihan hyvin. Vei hetken aikaa ennen kuin oppilaat omaksuivat suomalaisen koulun ja luokan säännöt. Tällä hetkellä luokan rutiinit ovat kaikille selvät. Oppilaiden integroituminen perusopetuksen luokkiin on sujunut pääsääntöisesti hyvin. Suomalaisten opettajien kohtaamat haasteet liittyvät hyvin paljon kielellisiin haasteisiin, toteaa opettaja Heli Lindfors.
Koulussa lapset pitävät suurimpana vaikeutena sitä, että he eivät aina ymmärrä tehtävää tai opettajan ohjeita, mutta samaan aikaan he eivät kuitenkaan koe suomen kieltä liian vaikeana. He oppivat hitaasti uusia sanoja ja lauseita, oppivat kommunikoimaan ikäistensä kanssa ja ystävystyvät.
Ja kun katson, kuinka reippaasti he vastaavat oppitunneilla uskon vahvasti, että he varmasti onnistuvat, ja olen erittäin ylpeä heistä jokaisesta.
Opettaja totesi, että kodin tuki suomen kielen oppimiseen olisi ensiarvoisen tärkeää, mutta ymmärtää myös, että tämä on haastavaa vanhemmille.
Tullessaan suomalaiseen kouluun ukrainalaisilla oli muutama asia, mitkä heitä yllättivät suuresti. Ukrainalaiset yllättyivät, kun ruokailussa oli mahdollisuus valita omat ruokansa ja annosten määrä. Ukrainalaisissa kouluissa annetaan valmis annos ruokaa, ei ole oikeutta valita oman maun ja ruokahalun mukaan.
Toinen merkittävä ero on se, että Suomessa välitunnit tulee viettää pääsääntöisesti ulkona. Ukrainassa oppilaat viettävät välitunnit sisällä pelejä pelaten tai jutellen.
Valmistavan luokan opettaja on luonut luokkaan erittäin lämpimän, positiivisen ja luottavaisen ilmapiirin. Mikhailo, opettaja Heli Lindfors ja Viktoriia.
Mariia Starkova
Yleisesti ottaen lapset viihtyvät Joutsan koulussa viihtyisine ja toimivine luokkahuoneineen. He pitävät tarkkaavaisista opettajista, joilla on mielenkiintoisia lähestymistapoja oppimiseen.
Suurin osa ukrainalaisista lapsista jatkaa verkko-opetustaan ukrainalaisissa kouluissa Suomessa käytävän koulutyön ohella. Sen takia heidän iltansa ovat myös täynnä läksyjä molemmista kouluista.
Läksyjen jälkeen he voivat vihdoin rentoutua; jotkut viettävät aikaa kotona mielenkiintoisten harrastusten kanssa, toiset menevät kävelylle ystävien kanssa, tietokonekerhoon yms.
Monet lapset haluaisivat osallistua eri liikuntaharrastuksiin, mutta tässä on vaikeuksia; joku asuu liian kaukana eikä hänellä ole autoa, joku ei päässyt jo täytettyihin ryhmiin tai ei yksinkertaisesti löytänyt sitä, mistä on kiinnostunut.
Ukrainalaiset oppivat hitaasti uusia sanoja ja lauseita, oppivat kommunikoimaan ikäistensä kanssa ja ystävystyvät.
Jonna Keihäsniemi
Lopuksi, hyvät lukijat, haluan jakaa kanssanne lasten ajatuksia Suomesta ja sen asukkaista sekä tulevaisuuden unelmista ja suunnitelmista.
Juliia, 11 vuotta:
– Viihdyn Suomessa hyvin, olen saanut täällä hyviä ystäviä. Täällä sää ei muutu yhtä usein kuin Ukrainassa. Haluaisin jäädä Suomeen, mutta suurkaupunkiin kuten esimerkiksi Helsinkiin, koska serkkuni asuu siellä. Haluan mennä Ukrainaan vain tapaamaan ystäviä, olemaan siellä muutaman päivän ja palaamaan tänne. Tulevaisuudessa haluaisin opiskella eläinlääkäriksi.
Viktoriia, 9 vuotta:
– Pidän Suomesta, suomalaiset ovat hyviä. Tykkään kommunikoida suomalaisten lasten kanssa. Luulen, että on parempi asua suurkaupungissa, mistä löydän enemmän ystäviä. Haluaisin ottaa kissani Kuzkan ja jäädä Suomeen, en halua muuttaa enää Ukrainaan. Haluan opiskella kampaajaksi ja lähteä merelle.
Mikhailo, 12 vuotta:
– Suomalaiset ovat kaikki kilttejä ja hauskoja. Tykkään enemmän Joutsasta kuin isoista kaupungeista, täällä on turvallisempaa ja kaikki on lähellä. Mutta täällä ei ole töitä vanhemmille. Nyt haluaisin tietokoneen. Kaipaan kotia ja haluan palata sinne.
Mariia Starkova
Kirjoittaja on Joutsassa asuva ukrainalainen, joka opiskelee suomen kieltä kotoutumiskoulutuksessa Spring House Oy:llä. Hän suorittaa suomen kurssiin kuuluvaa työharjoittelujaksoa Joutsan Seudussa.
Joutsan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Jousitie 31, 19650 Joutsa
Y-tunnus 0174091-6
Konttori avoinna ma-to 9-12 ja 13-16
Puhelin: 0201 876 100
konttori@joutsanseutu.fi
etunimi.sukunimi@joutsanseutu.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.
Jousitie 31, 19650 Joutsa
Y-tunnus 0174091-6
Konttori avoinna ma-to 9-12 ja 13-16
Puhelin: 0201 876 100
konttori@joutsanseutu.fi
etunimi.sukunimi@joutsanseutu.fi
Jousitie 31, 19650 Joutsa
Y-tunnus 0174091-6
Konttori avoinna ma-to 9-12 ja 13-16
Puhelin: 0201 876 100
konttori@joutsanseutu.fi
etunimi.sukunimi@joutsanseutu.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.