JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
4.4.2025
Borssikeitto on kansallisen keittiön symboli.

Borssikeitto on kansallisen keittiön symboli.

Mariia Starkova

Tänään
31.3.2024 2.50

Ukrainalainen keittiö on kokonaisvaltainen ja alueellisesti monimuotoinen – borssikeitto yksi suosituimmista ruokalajeista

Uk­rai­nan keit­tiö on mo­ni­puo­li­nen, run­sas ja erit­täin mau­kas. Uk­rai­nan he­del­mäl­li­sel­lä maa­pe­räl­lä ja läm­pi­mäl­lä il­mas­tol­la on suu­ri mer­ki­tys.

Vil­ja­kas­vit kas­va­vat Uk­rai­nas­sa hy­vin, jo­ten kan­san keit­ti­ös­sä on pal­jon puu­ro­ja. Suo­si­tuin vil­ja on tat­ta­ri. Se ei ole vain mau­kas­ta, vaan myös to­del­la ter­veel­lis­tä. Se tuli Uk­rai­nan mail­le By­san­tis­ta, ja kreik­ka­lai­set mun­kit kyl­vi­vät sitä. Sik­si sitä kut­su­taan­kin Uk­rai­nas­sa kreik­ka­lai­sek­si (uk­rai­nak­si "grech­ne­va").

Ke­säl­lä ja syk­syl­lä kor­ja­taan run­saas­ti he­del­miä, vi­han­nek­sia ja pal­ko­kas­ve­ja. Uk­rai­na­lai­set ovat 1800-lu­vul­ta läh­tien vil­jel­leet au­rin­gon­kuk­kaa, jos­ta val­mis­te­taan öl­jyä. Au­rin­gon­kuk­ka­öl­jyä käy­te­tään pais­ta­mi­seen ja sa­laa­tin­kas­tik­kei­siin.

En­nen au­rin­gon­ku­kan tu­loa Uk­rai­naan käy­tet­tiin ryp­si­öl­jyä, mut­ta use­am­min sma­let­sia, su­la­tet­tua si­an­ras­vaa. Sma­let­sia käy­te­tään usein ny­ky­ään­kin kan­sal­li­ses­sa keit­ti­ös­sä.

Pää­a­si­as­sa käy­te­tään sian-, nau­dan- ja ka­nan­li­haa. Myös si­sä­e­li­mis­tä val­mis­te­taan usein us­ko­mat­to­mia ruo­kia.

Eri alueiden ruokien erot

Uk­rai­na­lai­sen keit­ti­ön eri­tyis­piir­re on, et­tä se on sekä ko­ko­nais­val­tai­nen et­tä alu­eel­li­ses­ti mo­ni­muo­toi­nen. Kos­ka maam­me ovat pit­kään kuu­lu­neet eri val­ti­oi­hin ja ol­leet eri kan­sal­li­suuk­sien vai­ku­tuk­sen alai­si­na, kult­tuu­ri­set eri­tyis­piir­teet ovat muo­dos­tu­neet toi­sis­taan eril­lään.

Myös maan­tie­teel­li­sil­lä te­ki­jöil­lä oli suu­ri mer­ki­tys. Esi­mer­kik­si Län­si-Uk­rai­nas­sa lam­mas­tuot­teet ja met­sä­sie­nien käyt­tö ovat ylei­sem­piä, Po­le­sies­sa Poh­jois-Uk­rai­nan alu­eel­la syö­dään pe­ru­na­ruo­kia, ja Odes­sa, me­ri­kau­pun­ki Ete­lä-Uk­rai­nas­sa, on kuu­lui­sa äy­ri­äis­ruo­is­taan.

Täs­tä huo­li­mat­ta tuot­teet (si­an­li­ha, si­a­nih­ra, pu­na­juu­ri, veh­nä­jau­ho, pal­ko­kas­vit, kas­vi­öl­jy) ja nii­den ja­los­tus­me­ne­tel­mät ovat mel­ko yh­den­mu­kai­sia kaik­ki­al­la Uk­rai­nas­sa.

Pe­rin­tei­set uk­rai­na­lai­set ruo­at ovat useim­mi­ten kei­tet­ty­jä, hau­du­tet­tu­ja ja pais­tet­tu­ja. Tämä joh­tuu uk­rai­na­lai­sen ko­din eri­tyis­piir­teis­tä. Mo­nien vuo­si­sa­to­jen ajan ruo­kaa val­mis­tet­tiin lei­vi­nuu­nis­sa, joka muis­tut­ti sul­jet­tua tak­kaa. Näin ruo­as­ta tuli me­he­vää ja mau­kas­ta.

Ylei­siä elin­tar­vik­kei­den säi­lön­tä­me­ne­tel­miä oli­vat suo­laa­mi­nen, ha­pat­ta­mi­nen, sa­vus­ta­mi­nen ja ko­vet­ta­mi­nen. Ma­ku­ai­nei­na käy­tet­tiin val­ko­si­pu­lia, pi­par­juur­ta, yrt­te­jä, mus­ta­pip­pu­ria ja laa­ke­rin­leh­teä. Ja nyt­kin, kun maus­tei­ta on niin pal­jon ja nii­tä on saa­ta­vil­la, uk­rai­na­lai­set suo­si­vat tuok­su­via, mut­ta ei­vät tu­li­sia maus­tei­ta.

Juhlavat ruokaperinteet

Uk­rai­nas­sa pe­rin­teis­ten ruo­kien ja juh­la­päi­vien vä­lil­lä ei ole yh­tä sel­vää yh­teyt­tä kuin Suo­mes­sa. Vaik­ka se ei to­del­la­kaan ole vail­la pe­rin­tei­tä.

Esi­mer­kik­si pää­si­äi­sek­si uk­rai­na­lai­set ko­ti­äi­dit lei­po­vat ku­lic­hia – peh­me­ää, pit­kää, sy­lin­te­rin­muo­tois­ta ma­ke­aa lei­pää. Sen val­mis­tuk­seen ja ko­ris­te­luun käy­te­tään kui­vat­tu­ja he­del­miä, ja pin­ta pei­te­tään val­koi­sel­la kuor­rut­teel­la, joka on teh­ty mu­nan­val­ku­ais­vaah­dos­ta.

Vär­jä­tyt mu­nat ovat myös yk­si pää­si­äi­sen tär­keim­mis­tä sym­bo­leis­ta. Nii­tä an­ne­taan kai­kil­le vie­rail­le, an­ne­taan köy­hil­le ja vie­dään kirk­koon siu­nat­ta­vak­si. Ai­em­min pää­si­äis­mu­nia vär­jät­tiin si­pu­lin kuo­ril­la, pu­na­juu­ri­me­hul­la ja kur­ku­mal­la. Ny­ky­ään käy­te­tään yhä use­am­min te­ol­li­sia vä­ri­ai­nei­ta ja val­mii­ta ko­ris­tei­ta.

Ja esi­mer­kik­si las­ki­ai­se­na syö­dään ohui­ta let­tu­ja voil­la (tä­män juh­la­päi­vän uk­rai­nan­kie­li­nen nimi "Mas­len­nit­sa" tu­lee sa­nas­ta "mas­lo", voi) sekä kai­ken­lai­sil­la täyt­teil­lä.

Mo­nia uk­rai­na­lai­sel­le keit­ti­öl­le omi­nai­sia ruo­kia val­mis­te­taan usein juh­la­pöy­tiin tai tar­joil­laan et­ni­sis­sä ra­vin­to­lois­sa.

Ha­lu­ai­sin huo­maut­taa, et­tä pe­rin­tei­ses­ti juh­la­py­hi­nä uk­rai­na­lai­sis­sa ko­deis­sa pöy­dät pur­su­a­vat run­saas­ti ruo­kia ja vä­li­pa­lo­ja jo­kai­seen ma­kuun. Emän­nät yrit­tä­vät yl­lät­tää vie­raan­sa mie­len­kiin­toi­sil­la uu­tuuk­sil­la tai ilah­dut­taa vie­rai­ta suo­sik­ki­re­sep­teil­lään.

Yleen­sä tar­joil­laan usei­ta eri­lai­sia al­ku­pa­lo­ja, eri­lai­sia suo­lat­tu­ja kas­vik­sia, he­del­mä- ja vi­han­nes­pa­lo­ja, 3-4 eri­lais­ta sa­laat­tia, läm­min ruo­ka­la­ji, joka koos­tuu li­säk­kees­tä (useim­mi­ten pe­ru­nois­ta) ja li­has­ta, jäl­ki­ruo­kaa ja juo­mia.

Usein täl­lai­set juh­lat mak­sa­vat per­heel­le puo­let tai jopa enem­män kuin kuu­kau­den pal­kan. Ja juh­lan jäl­keen ih­mis­ten on sääs­tet­tä­vä pal­jon ja las­ket­ta­va, kuin­ka mon­ta päi­vää on jäl­jel­lä palk­kaan.

Hedelmä- ja vihannespalat ovat yleisiä alkupaloja ukrainalaisessa ruokakulttuurissa.

Hedelmä- ja vihannespalat ovat yleisiä alkupaloja ukrainalaisessa ruokakulttuurissa.

Mariia Starkova

Suosituimpia ruokia

Ja nyt tar­kas­tel­laan lä­hem­min uk­rai­na­lai­sen keit­ti­ön suo­si­tuim­pia ruo­kia.

Bors­si­keit­to. Tie­ten­kin si­nun pi­täi­si aloit­taa tu­tus­tu­mi­nen sii­hen. Tämä ruo­ka­la­ji on kan­sal­li­sen keit­ti­ön sym­bo­li. Ei ole lii­oi­tel­tua sa­noa, et­tä lä­hes jo­kai­ses­sa uk­rai­na­lai­ses­sa per­hees­sä val­mis­te­taan bors­sia vä­hin­tään ker­ran vii­kos­sa, oli­pa se mis­sä päin maa­il­maa ta­han­sa.  

Mie­len­kiin­toi­nen to­si­a­sia on, et­tä CNN nos­ti uk­rai­na­lai­sen bors­sin maa­il­man 20 her­kul­li­sim­man keit­to­ruo­an lis­tal­le.

Se kyp­sen­ne­tään liha- tai kas­vis­lie­mes­sä, jo­hon li­sä­tään tär­keim­mät ai­ne­so­sat: pe­ru­nat, kaa­li, pu­na­juu­ri, pork­ka­nat, si­pu­lit, to­maat­ti ja maus­teet. Bors­sis­ta on yli 50 re­sep­tiä, sil­lä jo­kai­nen alue val­mis­taa sitä eri ta­val­la. Kei­tet­ty li­ha­bors­si, joka on maus­tet­tu si­a­nih­ral­la. Tai vä­hä­ras­vai­nen (kas­vis­ruo­ka) pa­pu­jen tai sie­nien kera. Jois­sa­kin re­sep­teis­sä on jopa luu­mu­ja, ome­noi­ta ja kui­vat­tu­ja he­del­miä.

On ole­mas­sa pu­nais­ta bors­sia, vih­re­ää, kyl­mää...

Pe­rin­tei­ses­ti bors­sin kans­sa tar­joil­laan sme­ta­naa, pam­push­kia (val­ko­si­pu­li­öl­jyl­lä voi­del­tu­ja säm­py­löi­tä) ja si­a­nih­raa.

Si­a­nih­ra on mei­dän kaik­kem­me! Sa­no­taan, et­tä si­a­nih­ra on uk­rai­na­lai­nen huu­me. Sitä nau­ti­taan suo­lat­tu­na, sa­vus­tet­tu­na, pais­tet­tu­na, lei­vän kans­sa, val­ko­si­pu­lin, si­pu­lin ja yrt­tien kans­sa. Si­a­nih­ran ma­ri­noin­tiin on mo­nia re­sep­te­jä. Klas­si­ses­sa ver­si­os­sa käy­te­tään vain val­ko­si­pu­lia ja suo­laa. Her­kul­li­sim­pa­na pi­de­tään tam­men­ter­hoil­la ruo­kit­tu­jen si­ko­jen ih­raa.

Si­a­nih­ral­la on mo­nia hyö­dyl­li­siä omi­nai­suuk­sia: se eh­käi­see ate­rosk­le­roo­sia, pois­taa myrk­ky­jä ke­hos­ta, lie­vit­tää kra­pu­laa jne.

Vuon­na 2011 Lvi­viin avat­tiin si­a­nih­ra­mu­seo, jos­sa voi mais­tel­la yli 35 eri­lais­ta si­a­nih­raa ja jopa suk­laa­pääl­lys­teis­tä ih­raa.

Va­li­tet­ta­vas­ti ko­ti­maas­taan läh­te­neet uk­rai­na­lai­set ei­vät löy­dä sa­man ma­kuis­ta tuo­tet­ta mis­tään, ja he kai­paa­vat sitä.

Varenikit maustetaan paistetuilla sipuleilla ja shkvarkilla.

Varenikit maustetaan paistetuilla sipuleilla ja shkvarkilla.

Mariia Starkova

Va­re­ni­kit val­mis­te­taan hap­pa­mat­to­mas­ta tai­ki­nas­ta, ja ne ovat kuun­sir­pin (he­del­mäl­li­syy­den sym­bo­li) muo­toi­sia. Usein reu­na on ni­pis­tet­ty eri­tyi­sel­lä ta­val­la, ikään kuin pu­not­tai­si let­ti.

Täy­te voi ol­la suo­lai­nen: pe­ru­na­muu­sia, hau­du­tet­tua kaa­lia, sie­niä, li­haa. Täs­sä ta­pauk­ses­sa en­nen tar­joi­lua ne maus­te­taan pais­te­tuil­la si­pu­leil­la ja shkvar­kil­la (ra­pe­ak­si pais­te­tut si­a­nih­ra­pa­lat). Täy­te voi ol­la myös ma­kea: ra­e­juus­toa, kir­si­koi­ta, mus­ti­koi­ta. Täyt­tees­tä riip­pu­mat­ta nyy­tit ovat ai­na her­kul­li­sia sme­ta­nan kans­sa.

Va­re­ni­kiin liit­tyy mo­nia pe­rin­tei­tä ja ta­po­ja. Tai­ki­nan vai­vaa­mi­nen sym­bo­loi maa­il­man syn­ty­mis­tä, ja täy­te sym­bo­loi per­heen jat­ku­mis­ta.

On ole­mas­sa mie­len­kiin­toi­nen pe­rin­ne: yk­si va­re­nik täy­te­tään jol­la­kin odot­ta­mat­to­mal­la esi­neel­lä (na­pil­la, pa­vul­la, yh­del­lä mus­ta­pip­pu­ril­la). Jos hen­ki­lö saa lau­ta­sel­leen täl­lai­sen va­re­ni­kin, hä­nel­lä on on­nea koko vuo­dek­si. Ja jos ky­sees­sä on nai­ma­ton tyt­tö, hän me­nee pian nai­mi­siin.

Varenikit ovat kuunsirpin muotoisia.

Varenikit ovat kuunsirpin muotoisia.

Mariia Starkova

Pol­ta­van ga­lush­ki on kei­te­tyn tai­ki­nan tuo­te eril­li­se­nä ruo­ka­la­ji­na tai kei­ton ai­ne­so­sa­na. Sitä val­mis­te­taan kaik­ki­al­la Uk­rai­nas­sa, mut­ta se on suo­si­tuin­ta Pol­ta­van alu­eel­la.

Tai­ki­nan val­mis­tuk­seen käy­te­tään suo­laa, vet­tä ja jau­ho­ja. Tai­ki­na re­vi­tään pa­loik­si ja sii­tä muo­dos­te­taan pal­lo­ja tai ne­li­öi­tä. Sit­ten ne kei­te­tään, useim­mi­ten höy­ry­te­tään, ja li­sä­tään keit­toon tai tar­joil­laan eril­lään si­pu­lien, sme­ta­nan tai pais­te­tun si­pu­lin kans­sa. Pol­ta­van ga­lush­ki tar­joil­laan voin, val­ko­si­pu­lin, sme­ta­nan ja kei­te­tyn ka­nan kans­sa.

Län­si-Uk­rai­nas­sa on ole­mas­sa ga­lush­kin muun­nel­ma, jo­hon on li­sät­ty kei­tet­ty­jä murs­kat­tu­ja pe­ru­noi­ta, juus­toa ja ka­nan­mu­nia - pal­jush­ki.

Jos­kus ga­lush­ke­ja val­mis­te­taan liha-, ra­e­juus­to- tai mar­ja­täyt­teel­lä.

Ko­ti­te­koi­nen mak­ka­ra on uk­rai­na­lai­sen keit­ti­ön eri­koi­suus, joka nä­kyy usein juh­la­pöy­däs­sä. Se val­mis­te­taan hie­non­ne­tus­ta si­an­li­has­ta ja suo­lis­ta, pais­te­taan pais­tin­pan­nul­la ja sit­ten uu­nis­sa. Se voi­daan myös pais­taa lei­vi­nuu­nis­sa, mikä an­taa us­ko­mat­to­man aro­min ja eri­lai­sen maun.

Kho­lo­dets on kyl­mä vä­li­pa­la, joka on val­mis­tet­tu kei­te­tys­tä li­has­ta jäh­met­ty­nees­sä lie­mi­tii­vis­tees­sä. Useim­mi­ten kho­lo­dets val­mis­te­taan juh­la­py­hik­si. Ruo­an pak­sun koos­tu­muk­sen ai­kaan­saa­mi­sek­si käy­te­tään rus­toa, lui­ta ja lii­va­tet­ta.

Klas­si­nen kho­lo­dets val­mis­te­taan li­has­ta (si­an­li­has­ta, har­vem­min ka­nas­ta tai nau­dan­li­has­ta), si­pu­lis­ta, pork­ka­nas­ta, val­ko­si­pu­lis­ta ja maus­teis­ta. Sie­niä, ka­nan­mu­nia, kink­kua ja muu­ta voi­daan li­sä­tä. Pe­rin­tei­ses­ti uk­rai­na­lai­set tar­joi­le­vat kho­lo­det­sia pi­par­juu­ren ja si­na­pin kans­sa.

Go­lubt­si - kaa­lin­leh­teen kää­rit­ty li­ha­täy­te (useim­mi­ten rii­sin kans­sa). Suo­mes­sa on muu­ten hy­vin sa­man­lai­nen ruo­ka­la­ji, kaa­li­kää­ry­leet. Uk­rai­nas­sa ne hau­du­te­taan liha- tai kas­vis­lie­mes­sä si­pu­lin, pork­ka­noi­den, to­maat­tien ja sme­ta­nan kans­sa.

Useim­mis­sa osis­sa maa­ta go­lubt­si val­mis­te­taan ko­ko­nai­sis­ta kaa­lin­leh­dis­tä. Mut­ta Län­si-Uk­rai­nas­sa on ta­val­li­sem­paa lei­ka­ta leh­ti use­am­paan osaan. Us­ko­taan, et­tä jos tyt­tö osaa teh­dä pie­niä go­lubt­se­ja, hän ei ole lais­ka, me­nee no­pe­am­min nai­mi­siin ja on hyvä emän­tä.

Ki­o­van kana (al­ku­pe­räi­nen nimi ki­o­van kot­let­ti) on Uk­rai­nan pää­kau­pun­gin gast­ro­no­mi­nen sym­bo­li. Ky­sees­sä on mu­rea ka­na­fi­lee, jos­sa on vois­ta, til­lis­tä ja maus­teis­ta koos­tu­va nes­te­mäi­nen täy­te ja joka fri­tee­ra­taan korp­pu­jau­hois­sa. Tätä ruo­ka­la­jia val­mis­te­taan har­voin ko­to­na, mut­ta se on kaik­kien uk­rai­na­lais­ten et­nis­ten ra­vin­to­loi­den ruo­ka­lis­tal­la pait­si Uk­rai­nas­sa myös ul­ko­mail­la.

Ba­nosh on Uk­rai­nan Kar­paat­tien suo­sit­tu ruo­ka­la­ji, jota val­mis­te­taan siel­lä usei­ta ker­to­ja vii­kos­sa. To­del­li­nen ba­nosh val­mis­te­taan va­lu­rau­ta­pa­das­sa avo­tu­lel­la mais­si­rou­hees­ta, jo­hon li­sä­tään sme­ta­naa tai ker­maa. Sitä voi se­koit­taa vain puu­lu­si­kal­la ja vain yh­teen suun­taan. Kei­te­tyn puu­ron pääl­le lai­te­taan brynd­zaa, herk­ku­sie­niä tai shkvar­kia.

Ba­nos­hin val­mis­tus­ta pi­de­tään mie­hen työ­nä, sil­lä kaik­kien lam­mas­tuot­tei­ta si­säl­tä­vien ruo­kien val­mis­tuk­sen on ol­ta­va mies­ten vas­tuul­la.

Makea puuro kutja valmistetaan jouluaattona, loppiaisena ja hautajaisissa.

Makea puuro kutja valmistetaan jouluaattona, loppiaisena ja hautajaisissa.

Pilneva Liubov

Kut­ja on veh­nän, oh­ran, har­vem­min hirs­si- tai rii­si­puu­ron ko­ko­nai­sis­ta jy­vis­tä val­mis­tet­tu puu­ro. Sitä kas­tel­laan run­saas­ti hu­na­jal­la, ja sii­hen li­sä­tään ru­si­noi­ta, päh­ki­nöi­tä, unik­koa ja luu­mu­ja. Ruo­kaa val­mis­te­taan pe­rin­tei­ses­ti jou­lu­aat­to­na, lop­pi­ai­se­na ja hau­ta­jai­sis­sa. Kut­jan jo­kai­sel­la kom­po­nen­til­la on sym­bo­li. Vil­ja on elä­män ole­mus­ta, joka kuo­lee ja syn­tyy uu­des­taan ja uu­des­taan, lo­put­to­mas­ti. Hu­na­ja on ian­kaik­ki­sen elä­män etu­ja.

Ki­o­van kak­ku on toi­nen Uk­rai­nan pää­kau­pun­gin gast­ro­no­mi­nen sym­bo­li. Ai­kai­sem­min pi­det­tiin lä­hes vel­vol­li­suu­te­na tuo­da tämä kak­ku Ki­o­vas­ta vie­raak­si. Karl Mark­sin teh­taan kon­diit­to­rit ovat työs­tä­neet sen re­sep­tiä jo vuo­sia. Se pa­ten­toi­tiin vuon­na 1973, ja tä­hän as­ti vain teh­taan työn­te­ki­jät tun­te­vat val­mis­tuk­sen to­del­li­set sa­lai­suu­det.

Kak­ku­poh­ja on pro­tei­i­ni­poh­jai­nen pik­ku­lei­pä, jo­hon on li­sät­ty so­ke­ria, jau­ho­ja ja päh­ki­nöi­tä. Ker­mas­sa on voi­ta, ka­nan­mu­nia, mai­toa ja so­ke­ria sekä kaa­ka­o­ta ja kon­jak­kia.

Syr­ni­ki (yk­si­kös­sä syr­nik) – pie­net ma­ke­at pan­nu­ka­kut, jot­ka on val­mis­tet­tu rah­ka­tai­ki­nas­ta. Klas­si­ses­sa ver­si­os­sa tai­ki­naan lai­te­taan ru­si­noi­ta, mut­ta sii­hen voi­daan li­sä­tä myös so­ke­roi­tu­ja he­del­miä, suk­laa­ta ja päh­ki­nöi­tä. Il­ma­vim­mat pan­nu­ka­kut syn­ty­vät, kun rah­kan jouk­koon li­sä­tään pe­ru­na­muu­sia.

Ga­li­ci­a­lai­nen syr­nik (toi­nen nimi on Lvi­vin syr­nik) on suo­sit­tu muun­nel­ma täs­tä jäl­ki­ruo­as­ta. Sitä tar­joil­laan yleen­sä Lvi­vin kah­vi­lois­sa.

Pe­rin­tei­nen ga­li­ci­a­lai­nen syr­nik val­mis­te­taan raas­te­tus­ta ra­e­juus­tos­ta, ka­nan­mu­nis­ta, kei­te­tyis­tä pe­ru­nois­ta tai man­na­suu­ri­mois­ta, so­ke­ris­ta ja vois­ta. Sii­hen li­sä­tään myös ru­si­noi­ta tai kui­vat­tu­ja kir­si­koi­ta. Val­mis syr­nik si­ro­tel­laan suk­laa­kuor­rut­teel­la.

Suomen kaupoissa tuttuja tuotteita

Lo­puk­si ha­lu­an to­de­ta, et­tä uk­rai­na­lai­set ovat löy­tä­neet suo­ma­lai­ses­ta keit­ti­ös­tä mel­ko pal­jon sa­man­kal­tai­sia vaih­to­eh­to­ja uk­rai­na­lai­sil­le ruo­ka­la­jeil­le.

Uk­rai­na­lai­sis­sa ko­deis­sa val­mis­te­taan usein esi­mer­kik­si her­ne­keit­toa, ma­ka­ro­ni­laa­tik­ko­ja, rii­siä li­hal­la ja vi­han­nek­sil­la sekä ohui­ta let­tu­ja. Suo­ma­lai­set tun­te­vat uk­rai­na­lai­sen go­lubt­sin ni­mel­lä kaa­li­kää­ry­leet. Ja suo­ma­lai­nen sa­laat­ti ro­sol­li on hy­vin sa­man­lai­nen kuin uk­rai­na­lai­nen sa­laat­ti vi­neg­ret.

Olen iloi­nen sii­tä, et­tä Suo­meen tul­tu­aan uk­rai­na­lai­set ovat löy­tä­neet kau­pois­ta mel­koi­sen tu­tun tuo­te­va­li­koi­man, jos­ta voi val­mis­taa omaa ko­ti­ruo­kaa ja tun­tea ole­van­sa hie­man lä­hem­pä­nä ko­tia, jon­ka he jät­ti­vät eh­kä lo­pul­li­ses­ti.

Ma­riia Star­ko­va

Kir­joit­ta­ja on Jout­sas­sa asu­va uk­rai­na­lai­nen, joka opis­ke­lee suo­men kiel­tä ko­tou­tu­mis­kou­lu­tuk­ses­sa Spring Hou­se Oy:llä. Hän suo­rit­taa suo­men kurs­siin kuu­lu­vaa työ­har­joit­te­lu­jak­soa Jout­san Seu­dus­sa.

Uk­rai­na­lais­lap­set viih­ty­vät Suo­men kou­lus­sa

(jul­kais­tu 3.3.2024)

Uk­rai­nan sota muut­ti Lud­mi­lan, Ser­giin ja Di­a­nan elä­män

(jul­kais­tu 17.3.2024)