Borssikeitto on kansallisen keittiön symboli.
Mariia Starkova
Ukrainan keittiö on monipuolinen, runsas ja erittäin maukas. Ukrainan hedelmällisellä maaperällä ja lämpimällä ilmastolla on suuri merkitys.
Viljakasvit kasvavat Ukrainassa hyvin, joten kansan keittiössä on paljon puuroja. Suosituin vilja on tattari. Se ei ole vain maukasta, vaan myös todella terveellistä. Se tuli Ukrainan maille Bysantista, ja kreikkalaiset munkit kylvivät sitä. Siksi sitä kutsutaankin Ukrainassa kreikkalaiseksi (ukrainaksi "grechneva").
Kesällä ja syksyllä korjataan runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja palkokasveja. Ukrainalaiset ovat 1800-luvulta lähtien viljelleet auringonkukkaa, josta valmistetaan öljyä. Auringonkukkaöljyä käytetään paistamiseen ja salaatinkastikkeisiin.
Ennen auringonkukan tuloa Ukrainaan käytettiin rypsiöljyä, mutta useammin smaletsia, sulatettua sianrasvaa. Smaletsia käytetään usein nykyäänkin kansallisessa keittiössä.
Pääasiassa käytetään sian-, naudan- ja kananlihaa. Myös sisäelimistä valmistetaan usein uskomattomia ruokia.
Ukrainalaisen keittiön erityispiirre on, että se on sekä kokonaisvaltainen että alueellisesti monimuotoinen. Koska maamme ovat pitkään kuuluneet eri valtioihin ja olleet eri kansallisuuksien vaikutuksen alaisina, kulttuuriset erityispiirteet ovat muodostuneet toisistaan erillään.
Myös maantieteellisillä tekijöillä oli suuri merkitys. Esimerkiksi Länsi-Ukrainassa lammastuotteet ja metsäsienien käyttö ovat yleisempiä, Polesiessa Pohjois-Ukrainan alueella syödään perunaruokia, ja Odessa, merikaupunki Etelä-Ukrainassa, on kuuluisa äyriäisruoistaan.
Tästä huolimatta tuotteet (sianliha, sianihra, punajuuri, vehnäjauho, palkokasvit, kasviöljy) ja niiden jalostusmenetelmät ovat melko yhdenmukaisia kaikkialla Ukrainassa.
Perinteiset ukrainalaiset ruoat ovat useimmiten keitettyjä, haudutettuja ja paistettuja. Tämä johtuu ukrainalaisen kodin erityispiirteistä. Monien vuosisatojen ajan ruokaa valmistettiin leivinuunissa, joka muistutti suljettua takkaa. Näin ruoasta tuli mehevää ja maukasta.
Yleisiä elintarvikkeiden säilöntämenetelmiä olivat suolaaminen, hapattaminen, savustaminen ja kovettaminen. Makuaineina käytettiin valkosipulia, piparjuurta, yrttejä, mustapippuria ja laakerinlehteä. Ja nytkin, kun mausteita on niin paljon ja niitä on saatavilla, ukrainalaiset suosivat tuoksuvia, mutta eivät tulisia mausteita.
Ukrainassa perinteisten ruokien ja juhlapäivien välillä ei ole yhtä selvää yhteyttä kuin Suomessa. Vaikka se ei todellakaan ole vailla perinteitä.
Esimerkiksi pääsiäiseksi ukrainalaiset kotiäidit leipovat kulichia – pehmeää, pitkää, sylinterinmuotoista makeaa leipää. Sen valmistukseen ja koristeluun käytetään kuivattuja hedelmiä, ja pinta peitetään valkoisella kuorrutteella, joka on tehty munanvalkuaisvaahdosta.
Värjätyt munat ovat myös yksi pääsiäisen tärkeimmistä symboleista. Niitä annetaan kaikille vieraille, annetaan köyhille ja viedään kirkkoon siunattavaksi. Aiemmin pääsiäismunia värjättiin sipulin kuorilla, punajuurimehulla ja kurkumalla. Nykyään käytetään yhä useammin teollisia väriaineita ja valmiita koristeita.
Ja esimerkiksi laskiaisena syödään ohuita lettuja voilla (tämän juhlapäivän ukrainankielinen nimi "Maslennitsa" tulee sanasta "maslo", voi) sekä kaikenlaisilla täytteillä.
Monia ukrainalaiselle keittiölle ominaisia ruokia valmistetaan usein juhlapöytiin tai tarjoillaan etnisissä ravintoloissa.
Haluaisin huomauttaa, että perinteisesti juhlapyhinä ukrainalaisissa kodeissa pöydät pursuavat runsaasti ruokia ja välipaloja jokaiseen makuun. Emännät yrittävät yllättää vieraansa mielenkiintoisilla uutuuksilla tai ilahduttaa vieraita suosikkiresepteillään.
Yleensä tarjoillaan useita erilaisia alkupaloja, erilaisia suolattuja kasviksia, hedelmä- ja vihannespaloja, 3-4 erilaista salaattia, lämmin ruokalaji, joka koostuu lisäkkeestä (useimmiten perunoista) ja lihasta, jälkiruokaa ja juomia.
Usein tällaiset juhlat maksavat perheelle puolet tai jopa enemmän kuin kuukauden palkan. Ja juhlan jälkeen ihmisten on säästettävä paljon ja laskettava, kuinka monta päivää on jäljellä palkkaan.
Hedelmä- ja vihannespalat ovat yleisiä alkupaloja ukrainalaisessa ruokakulttuurissa.
Mariia Starkova
Ja nyt tarkastellaan lähemmin ukrainalaisen keittiön suosituimpia ruokia.
Borssikeitto. Tietenkin sinun pitäisi aloittaa tutustuminen siihen. Tämä ruokalaji on kansallisen keittiön symboli. Ei ole liioiteltua sanoa, että lähes jokaisessa ukrainalaisessa perheessä valmistetaan borssia vähintään kerran viikossa, olipa se missä päin maailmaa tahansa.
Mielenkiintoinen tosiasia on, että CNN nosti ukrainalaisen borssin maailman 20 herkullisimman keittoruoan listalle.
Se kypsennetään liha- tai kasvisliemessä, johon lisätään tärkeimmät ainesosat: perunat, kaali, punajuuri, porkkanat, sipulit, tomaatti ja mausteet. Borssista on yli 50 reseptiä, sillä jokainen alue valmistaa sitä eri tavalla. Keitetty lihaborssi, joka on maustettu sianihralla. Tai vähärasvainen (kasvisruoka) papujen tai sienien kera. Joissakin resepteissä on jopa luumuja, omenoita ja kuivattuja hedelmiä.
On olemassa punaista borssia, vihreää, kylmää...
Perinteisesti borssin kanssa tarjoillaan smetanaa, pampushkia (valkosipuliöljyllä voideltuja sämpylöitä) ja sianihraa.
Sianihra on meidän kaikkemme! Sanotaan, että sianihra on ukrainalainen huume. Sitä nautitaan suolattuna, savustettuna, paistettuna, leivän kanssa, valkosipulin, sipulin ja yrttien kanssa. Sianihran marinointiin on monia reseptejä. Klassisessa versiossa käytetään vain valkosipulia ja suolaa. Herkullisimpana pidetään tammenterhoilla ruokittujen sikojen ihraa.
Sianihralla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia: se ehkäisee ateroskleroosia, poistaa myrkkyjä kehosta, lievittää krapulaa jne.
Vuonna 2011 Lviviin avattiin sianihramuseo, jossa voi maistella yli 35 erilaista sianihraa ja jopa suklaapäällysteistä ihraa.
Valitettavasti kotimaastaan lähteneet ukrainalaiset eivät löydä saman makuista tuotetta mistään, ja he kaipaavat sitä.
Varenikit maustetaan paistetuilla sipuleilla ja shkvarkilla.
Mariia Starkova
Varenikit valmistetaan happamattomasta taikinasta, ja ne ovat kuunsirpin (hedelmällisyyden symboli) muotoisia. Usein reuna on nipistetty erityisellä tavalla, ikään kuin punottaisi letti.
Täyte voi olla suolainen: perunamuusia, haudutettua kaalia, sieniä, lihaa. Tässä tapauksessa ennen tarjoilua ne maustetaan paistetuilla sipuleilla ja shkvarkilla (rapeaksi paistetut sianihrapalat). Täyte voi olla myös makea: raejuustoa, kirsikoita, mustikoita. Täytteestä riippumatta nyytit ovat aina herkullisia smetanan kanssa.
Varenikiin liittyy monia perinteitä ja tapoja. Taikinan vaivaaminen symboloi maailman syntymistä, ja täyte symboloi perheen jatkumista.
On olemassa mielenkiintoinen perinne: yksi varenik täytetään jollakin odottamattomalla esineellä (napilla, pavulla, yhdellä mustapippurilla). Jos henkilö saa lautaselleen tällaisen varenikin, hänellä on onnea koko vuodeksi. Ja jos kyseessä on naimaton tyttö, hän menee pian naimisiin.
Varenikit ovat kuunsirpin muotoisia.
Mariia Starkova
Poltavan galushki on keitetyn taikinan tuote erillisenä ruokalajina tai keiton ainesosana. Sitä valmistetaan kaikkialla Ukrainassa, mutta se on suosituinta Poltavan alueella.
Taikinan valmistukseen käytetään suolaa, vettä ja jauhoja. Taikina revitään paloiksi ja siitä muodostetaan palloja tai neliöitä. Sitten ne keitetään, useimmiten höyrytetään, ja lisätään keittoon tai tarjoillaan erillään sipulien, smetanan tai paistetun sipulin kanssa. Poltavan galushki tarjoillaan voin, valkosipulin, smetanan ja keitetyn kanan kanssa.
Länsi-Ukrainassa on olemassa galushkin muunnelma, johon on lisätty keitettyjä murskattuja perunoita, juustoa ja kananmunia - paljushki.
Joskus galushkeja valmistetaan liha-, raejuusto- tai marjatäytteellä.
Kotitekoinen makkara on ukrainalaisen keittiön erikoisuus, joka näkyy usein juhlapöydässä. Se valmistetaan hienonnetusta sianlihasta ja suolista, paistetaan paistinpannulla ja sitten uunissa. Se voidaan myös paistaa leivinuunissa, mikä antaa uskomattoman aromin ja erilaisen maun.
Kholodets on kylmä välipala, joka on valmistettu keitetystä lihasta jähmettyneessä liemitiivisteessä. Useimmiten kholodets valmistetaan juhlapyhiksi. Ruoan paksun koostumuksen aikaansaamiseksi käytetään rustoa, luita ja liivatetta.
Klassinen kholodets valmistetaan lihasta (sianlihasta, harvemmin kanasta tai naudanlihasta), sipulista, porkkanasta, valkosipulista ja mausteista. Sieniä, kananmunia, kinkkua ja muuta voidaan lisätä. Perinteisesti ukrainalaiset tarjoilevat kholodetsia piparjuuren ja sinapin kanssa.
Golubtsi - kaalinlehteen kääritty lihatäyte (useimmiten riisin kanssa). Suomessa on muuten hyvin samanlainen ruokalaji, kaalikääryleet. Ukrainassa ne haudutetaan liha- tai kasvisliemessä sipulin, porkkanoiden, tomaattien ja smetanan kanssa.
Useimmissa osissa maata golubtsi valmistetaan kokonaisista kaalinlehdistä. Mutta Länsi-Ukrainassa on tavallisempaa leikata lehti useampaan osaan. Uskotaan, että jos tyttö osaa tehdä pieniä golubtseja, hän ei ole laiska, menee nopeammin naimisiin ja on hyvä emäntä.
Kiovan kana (alkuperäinen nimi kiovan kotletti) on Ukrainan pääkaupungin gastronominen symboli. Kyseessä on murea kanafilee, jossa on voista, tillistä ja mausteista koostuva nestemäinen täyte ja joka friteerataan korppujauhoissa. Tätä ruokalajia valmistetaan harvoin kotona, mutta se on kaikkien ukrainalaisten etnisten ravintoloiden ruokalistalla paitsi Ukrainassa myös ulkomailla.
Banosh on Ukrainan Karpaattien suosittu ruokalaji, jota valmistetaan siellä useita kertoja viikossa. Todellinen banosh valmistetaan valurautapadassa avotulella maissirouheesta, johon lisätään smetanaa tai kermaa. Sitä voi sekoittaa vain puulusikalla ja vain yhteen suuntaan. Keitetyn puuron päälle laitetaan bryndzaa, herkkusieniä tai shkvarkia.
Banoshin valmistusta pidetään miehen työnä, sillä kaikkien lammastuotteita sisältävien ruokien valmistuksen on oltava miesten vastuulla.
Makea puuro kutja valmistetaan jouluaattona, loppiaisena ja hautajaisissa.
Pilneva Liubov
Kutja on vehnän, ohran, harvemmin hirssi- tai riisipuuron kokonaisista jyvistä valmistettu puuro. Sitä kastellaan runsaasti hunajalla, ja siihen lisätään rusinoita, pähkinöitä, unikkoa ja luumuja. Ruokaa valmistetaan perinteisesti jouluaattona, loppiaisena ja hautajaisissa. Kutjan jokaisella komponentilla on symboli. Vilja on elämän olemusta, joka kuolee ja syntyy uudestaan ja uudestaan, loputtomasti. Hunaja on iankaikkisen elämän etuja.
Kiovan kakku on toinen Ukrainan pääkaupungin gastronominen symboli. Aikaisemmin pidettiin lähes velvollisuutena tuoda tämä kakku Kiovasta vieraaksi. Karl Marksin tehtaan kondiittorit ovat työstäneet sen reseptiä jo vuosia. Se patentoitiin vuonna 1973, ja tähän asti vain tehtaan työntekijät tuntevat valmistuksen todelliset salaisuudet.
Kakkupohja on proteiinipohjainen pikkuleipä, johon on lisätty sokeria, jauhoja ja pähkinöitä. Kermassa on voita, kananmunia, maitoa ja sokeria sekä kaakaota ja konjakkia.
Syrniki (yksikössä syrnik) – pienet makeat pannukakut, jotka on valmistettu rahkataikinasta. Klassisessa versiossa taikinaan laitetaan rusinoita, mutta siihen voidaan lisätä myös sokeroituja hedelmiä, suklaata ja pähkinöitä. Ilmavimmat pannukakut syntyvät, kun rahkan joukkoon lisätään perunamuusia.
Galicialainen syrnik (toinen nimi on Lvivin syrnik) on suosittu muunnelma tästä jälkiruoasta. Sitä tarjoillaan yleensä Lvivin kahviloissa.
Perinteinen galicialainen syrnik valmistetaan raastetusta raejuustosta, kananmunista, keitetyistä perunoista tai mannasuurimoista, sokerista ja voista. Siihen lisätään myös rusinoita tai kuivattuja kirsikoita. Valmis syrnik sirotellaan suklaakuorrutteella.
Lopuksi haluan todeta, että ukrainalaiset ovat löytäneet suomalaisesta keittiöstä melko paljon samankaltaisia vaihtoehtoja ukrainalaisille ruokalajeille.
Ukrainalaisissa kodeissa valmistetaan usein esimerkiksi hernekeittoa, makaronilaatikkoja, riisiä lihalla ja vihanneksilla sekä ohuita lettuja. Suomalaiset tuntevat ukrainalaisen golubtsin nimellä kaalikääryleet. Ja suomalainen salaatti rosolli on hyvin samanlainen kuin ukrainalainen salaatti vinegret.
Olen iloinen siitä, että Suomeen tultuaan ukrainalaiset ovat löytäneet kaupoista melkoisen tutun tuotevalikoiman, josta voi valmistaa omaa kotiruokaa ja tuntea olevansa hieman lähempänä kotia, jonka he jättivät ehkä lopullisesti.
Mariia Starkova
Kirjoittaja on Joutsassa asuva ukrainalainen, joka opiskelee suomen kieltä kotoutumiskoulutuksessa Spring House Oy:llä. Hän suorittaa suomen kurssiin kuuluvaa työharjoittelujaksoa Joutsan Seudussa.
Ukrainalaislapset viihtyvät Suomen koulussa
(julkaistu 3.3.2024)
Ukrainan sota muutti Ludmilan, Sergiin ja Dianan elämän
(julkaistu 17.3.2024)
Joutsan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Jousitie 31, 19650 Joutsa
Y-tunnus 0174091-6
Konttori avoinna ma-to 9-12 ja 13-16
Puhelin: 0201 876 100
konttori@joutsanseutu.fi
etunimi.sukunimi@joutsanseutu.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.
Jousitie 31, 19650 Joutsa
Y-tunnus 0174091-6
Konttori avoinna ma-to 9-12 ja 13-16
Puhelin: 0201 876 100
konttori@joutsanseutu.fi
etunimi.sukunimi@joutsanseutu.fi
Jousitie 31, 19650 Joutsa
Y-tunnus 0174091-6
Konttori avoinna ma-to 9-12 ja 13-16
Puhelin: 0201 876 100
konttori@joutsanseutu.fi
etunimi.sukunimi@joutsanseutu.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.