JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
4.4.2025
Ludmila Lebedeva: Opiskelemme kieltä kunnioituksesta suomalaisia kohtaan. He (suomalaiset) ovat niin ystävällisiä, että on sääli, kun he puhuvat sinulle ja et voi vastata.

Ludmila Lebedeva: Opiskelemme kieltä kunnioituksesta suomalaisia kohtaan. He (suomalaiset) ovat niin ystävällisiä, että on sääli, kun he puhuvat sinulle ja et voi vastata.

Mariia Starkova

Uutiset
17.3.2024 2.50

Ukrainan sota muutti Ludmilan, Sergiin ja Dianan elämän

Vuo­den 2022 alus­sa EU-maat ava­si­vat oven­sa mil­joo­nil­le uk­rai­na­lai­sil­le, jot­ka pa­ke­ni­vat kau­he­aa so­taa. Ja Suo­mi ei ole täs­sä poik­keus.

Ja jopa niin pie­ni kau­pun­ki kuin Jout­sa pys­tyi vas­taa­not­ta­maan ja ma­joit­ta­maan noin 200 uk­rai­na­lais­ta. Olem­me hy­vin kii­tol­li­sia sii­tä, et­tä suo­ma­lai­set ei­vät jät­tä­neet mei­tä yk­sin vai­keuk­siem­me kans­sa, vaan ovat ot­ta­neet mei­tä sii­pien­sä suo­jaan ja aut­ta­neet pää­se­mään ta­kai­sin ja­loil­lem­me. Meil­le oli miel­lyt­tä­vä yl­lä­tys, mi­ten läm­pi­mäs­ti ja huo­lel­li­ses­ti poh­joi­sen ka­ru­ja kan­so­ja ter­veh­di­tään.

Tä­nään ha­lu­an ker­toa teil­le, mi­ten uk­rai­na­lai­set elä­vät Jout­sas­sa, mitä he te­ke­vät ja mit­kä ovat hei­dän tu­le­vai­suu­den­suun­ni­tel­man­sa.

Yksimielisesti Joutsaan

71-vuo­ti­as Lud­mi­la Le­be­de­va tuli Suo­meen mar­ras­kuus­sa 2022 mie­hen­sä ja kis­san­sa kans­sa nyt mie­hi­te­tys­tä No­va­ja Ka­hov­kan kau­pun­gis­ta Ete­lä-Uk­rai­nas­ta. Vuot­ta myö­hem­min hei­dän tyt­tä­ren­sä per­hei­neen muut­ti myös Jout­saan.

Lud­mi­la pu­huu erit­täin läm­pi­mäs­ti Jout­sas­ta ja sen asuk­kais­ta. Suo­ma­lai­set ovat rau­hal­li­sia, kii­reet­tö­miä ja ys­tä­väl­li­siä. He ovat hy­viä naa­pu­rei­ta.

  – Olen jo pit­kään ha­lun­nut il­mais­ta kii­tol­li­suu­te­ni Jout­san asuk­kail­le ja va­paa­eh­toi­sil­le, mei­dät otet­tiin niin läm­pi­mäs­ti vas­taan. Ku­kaan ei ole pu­hu­nut meil­le töy­ke­äs­ti koko ai­ka­na. Kaik­ki ovat hy­vin täs­mäl­li­siä ja huo­maa­vai­sia.

He ovat kiin­ty­neet tä­hän alu­ee­seen, pi­tä­vät to­del­la näi­den paik­ko­jen upe­as­ta luon­nos­ta. Nyt on tul­lut ai­ka, jol­loin Lud­mi­la ja hä­nen mie­hen­sä voi­vat it­se­näi­ses­ti va­li­ta kau­pun­gin, jos­sa he ha­lu­ai­si­vat asua – he päät­ti­vät yk­si­mie­li­ses­ti jää­dä Jout­saan.

Lud­mi­la ei osaa sa­noa var­mas­ti, jää­vät­kö he Suo­meen so­dan pää­tyt­tyä. Se riip­puu mo­nis­ta te­ki­jöis­tä, joi­hin ku­kaan meis­tä ei voi vai­kut­taa. Mut­ta nyt hä­nen ko­ti­kau­pun­kin­sa on mie­hi­tet­ty ja koko per­he on muut­ta­nut ym­pä­ri maa­il­maa.

– En osaa ku­vi­tel­la it­se­ä­ni Ve­nä­jän pas­sil­la. He ovat tuo­neet meil­le pal­jon vas­toin­käy­mi­siä, to­te­aa Lud­mi­la.

Suu­rin syy sii­hen, mik­si Lud­mi­la ja hä­nen mie­hen­sä päät­ti­vät jät­tää Mig­rin ja vas­taa­not­to­kes­kuk­sen ja ha­kea ko­ti­kun­taa, on se, et­tä he voi­vat vuok­ra­ta asun­non it­se, ei­kä ku­kaan muu­ta hei­dän luok­seen.

– Voim­me elää per­hee­nä. Olem­me jo van­huk­sia ja vie­rai­den ih­mis­ten kans­sa on hy­vin vai­kea elää, taus­toit­taa Lud­mi­la.

Aktiivista elämää ja kieliopintoja

Pa­ris­kun­ta viet­tää mel­ko ak­tii­vis­ta elä­mää: ke­säl­lä he pyö­räi­li­vät, ui­vat joka päi­vä, poi­mi­vat sie­niä ja mar­jo­ja. Tal­vel­la he viet­tä­vät enem­män ai­kaa ko­to­na. Lud­mi­la ra­kas­taa neu­lo­mis­ta ja uu­sien ku­li­naa­ris­ten re­sep­tien ko­kei­le­mis­ta.

He kiin­nit­tä­vät pal­jon huo­mi­ta myös suo­men kie­len op­pi­mi­seen: he käy­vät kurs­seil­la vas­taa­not­to­kes­kuk­ses­sa ker­ran vii­kos­sa ja opis­ke­le­vat myös it­se­näi­ses­ti ko­to­na In­ter­ne­tin avul­la.

– Opis­ke­lem­me kiel­tä en­si­si­jai­ses­ti kun­ni­oi­tuk­ses­ta suo­ma­lai­sia koh­taan. He (suo­ma­lai­set) ovat niin ys­tä­väl­li­siä, et­tä on sää­li, kun he pu­hu­vat si­nul­le ja et voi vas­ta­ta. Se on myös lois­ta­va muis­tit­ree­ni, mut­ta lau­sei­den ra­ken­ta­mi­nen on vie­lä erit­täin vai­ke­aa. Tyt­tä­re­ni opis­ke­lee par­hail­laan myös suo­men in­ten­sii­vi­kurs­seil­la saa­dak­seen töi­tä.

Lud­mi­la ja hä­nen mie­hen­sä ha­lu­ai­si­vat teh­dä pie­niä töi­tä: ol­la esi­mer­kik­si apu­na asun­to­jen sii­vouk­ses­sa, ruo­an­lai­tos­sa, teh­dä toi­tä kas­vi­huo­nees­sa tai kas­vi­maal­la.

Uk­rai­nas­sa Lud­mi­la työs­ken­te­li in­si­nöö­ri­nä ja hä­nen mie­hen­sä hit­saa­ja­na, mut­ta he ei­vät pel­kää mi­tään työ­tä.

Pa­ris­kun­ta pi­tää Suo­mea mu­ka­va­na maa­na. He ihai­le­vat suu­res­ti avun ja pal­ve­lun jär­jes­tä­mis­tä apua tar­vit­se­vil­le ih­mi­sil­le. Eri­lai­ses­ta il­mas­tos­ta ja tal­ven pit­kis­tä pi­meis­tä il­lois­ta huo­li­mat­ta he voi­vat hy­vin ja löy­tä­vät ai­na mie­len­kiin­tois­ta te­ke­mis­tä.

– Ihai­len Suo­mea, näi­tä ih­mi­siä ja olen kii­tol­li­nen. On erit­täin tär­ke­ää, et­tä olem­me löy­tä­neet rau­han Suo­mes­sa, ker­too Lud­mi­la.

Etsin kotikaupunkini kaltaista paikkaa kuin ennen sotaa ja löysin sen Joutsasta, sanoo Sergii Dziuba (vas.). Kuvassa myös Profin Sydänpuu ikkunat ja ovet oy:n tuotantovastaava Pasi Lavia.

Etsin kotikaupunkini kaltaista paikkaa kuin ennen sotaa ja löysin sen Joutsasta, sanoo Sergii Dziuba (vas.). Kuvassa myös Profin Sydänpuu ikkunat ja ovet oy:n tuotantovastaava Pasi Lavia.

Mariia Starkova

Sergii: Löysin kotikaupungin kaltaisen paikan

51-vuo­ti­as Ser­gii Dziu­ba ei tul­lut heti Suo­meen. Haa­voi­tut­tu­aan ko­ti­kau­pun­gis­saan Iziu­mis­sa hän mat­kus­ti usei­siin mai­hin et­si­mään ko­ti­kau­pun­kin­sa kal­tais­ta paik­kaa kuin en­nen so­taa. Ja hän löy­si sen Jout­sas­ta saa­pu­es­saan tän­ne ke­sä­kuus­sa 2023.

Saa­pu­mi­sen­sa jäl­keen Ser­gii on et­si­nyt ak­tii­vi­ses­ti työ­tä, lä­het­tä­nyt an­si­o­lu­et­te­loi­ta ja käy­nyt haas­tat­te­luis­sa. Hän osal­lis­tui myös ak­tii­vi­ses­ti uk­rai­na­lai­sil­le suun­nat­tu­jen ta­pah­tu­mien val­mis­te­luun. Hän opis­ke­li suo­mea vas­taa­not­to­kes­kuk­ses­sa ym­mär­tä­en, et­tä kie­li­muu­ri on va­ka­va työl­lis­ty­mi­sen es­te. Vai­kein­ta oli kään­tää aja­tuk­set pois so­das­ta, Uk­rai­nan ta­pah­tu­mis­ta.

Tam­mi­kuun lo­pus­sa Jout­sas­sa jär­jes­tet­tiin rek­ry­toin­ti­mes­sut, jois­sa Ser­giil­lä kävi lo­pul­ta tuu­ri ja hän sai kau­an odo­te­tun työ­pai­kan.

– Ha­lu­ai­sin il­mais­ta kii­tol­li­suu­te­ni kun­nal­le rek­ry­toin­ti­mes­su­jen jär­jes­tä­mi­ses­tä, jos­sa en­sim­mäi­nen ta­paa­mi­nen yri­tyk­sen joh­ta­jan kans­sa pi­det­tiin; TE-toi­mis­ton työn­te­ki­jäl­le Eli­nal­le ja kään­tä­jäl­le Iri­nal­le vies­tin­nän jär­jes­tä­mi­ses­tä työ­nan­ta­jien kans­sa. Py­rin kan­ta­maan kun­ni­ak­kaas­ti yh­ti­ön lo­goa, jon­ka ha­lu­ai­sin us­koa osal­lis­tu­van myös Uk­rai­nan jäl­leen­ra­ken­ta­mi­seen so­dan jäl­keen. Olen hy­vin kii­tol­li­nen tä­män yri­tyk­sen joh­ta­jal­le sii­tä, et­tä hän us­koi mi­nuun ja palk­ka­si mi­nut työs­ken­te­le­mään il­man kie­li­tai­to­a­ni. Työ­nan­ta­jat ovat yleen­sä ha­lut­to­mia tä­hän. Ja tämä on nyt erit­täin suu­ri ja kii­reel­li­nen on­gel­ma useim­mil­le uk­rai­na­lai­sil­le.

Uk­rai­nas­sa Ser­gii työs­ken­te­li met­sä­ta­lou­den pa­ris­sa ja nyt hä­nel­lä on mah­dol­li­suus ver­tail­la yri­tys­ten työ­tä Suo­mes­sa ja Uk­rai­nas­sa. Hän ihai­lee kor­ke­aa ko­neel­lis­tu­mis­ta, tek­niik­kaa ja tuot­tei­den hy­vää laa­tua.

– On pal­jon opit­ta­vaa!, sa­noo Ser­gii.

Ser­giin mu­kaan Suo­mi on poik­keuk­sel­li­nen maa, jos­sa on erit­täin ys­tä­väl­li­siä ih­mi­siä. On pal­jon va­paa­eh­toi­sia ja huo­leh­ti­via ih­mi­siä, jot­ka aut­ta­vat saa­pu­via uk­rai­na­lai­sia ta­lous­ta­va­roi­den ja vaat­tei­den kans­sa. Ser­geii ha­lu­aa kiit­tää myös kirk­koa ruo­ka-avus­ta. Täs­tä kai­kes­ta uk­rai­na­lai­set ei­vät kos­kaan lak­kaa kiit­tä­mäs­tä.

Ser­gii et­si maa­ta, jo­hon hän ha­lu­ai­si muut­taa per­heen­sä, ja Suo­mi on sel­lai­nen. Hän nä­kee myös poi­kan­sa tu­le­vai­suu­den Suo­mes­sa.

Päästäksesi perille sinun täytyy ottaa ensimmäinen askel, toteaa Diana Ponomarenko.

Päästäksesi perille sinun täytyy ottaa ensimmäinen askel, toteaa Diana Ponomarenko.

Mariia Starkova

Diana: Näemme tulevaisuutemme Suomessa

23-vuo­ti­as Di­a­na Po­no­ma­ren­ko tuli Suo­meen avo­mie­hen­sä kans­sa lo­ka­kuus­sa 2023. Jo sil­loin, kun he is­tui­vat vas­taa­not­to­kes­kuk­ses­sa mat­ka­lauk­kui­neen, he ky­se­li­vät muil­ta, mis­sä he voi­si­vat op­pia suo­mea, mi­ten ko­tou­tua no­pe­am­min ja mis­tä et­siä töi­tä.

Va­li­tet­ta­vas­ti hei­dän toi­veen­sa tör­mä­si­vät to­del­li­suu­teen. Tä­hän men­nes­sä jono suo­men kie­len in­ten­sii­vi­kurs­seil­le TE-toi­mis­tos­ta on ol­lut noin kuu­si kuu­kaut­ta.

Di­a­na ja hä­nen avo­puo­li­son­sa ei­vät tie­ten­kään luo­vut­ta­neet vaan aloit­ti­vat heti kurs­sit vas­taa­not­to­kes­kuk­ses­sa. He myös opis­ke­le­vat it­se­näi­ses­ti ko­to­na ja suo­men li­säk­si myös pa­ran­ta­vat eng­lan­nin kie­len tai­to­aan.

Mut­ta sil­ti tämä on hy­vin vä­hän no­pe­aan tu­lok­seen. Työn löy­tä­mi­nen il­man kie­len tai­toa osoit­tau­tui myös ää­rim­mäi­sen vai­ke­ak­si.

– Ta­voit­tee­na oli löy­tää työ­paik­ka mah­dol­li­sim­man pian ja tul­la ve­ron­mak­sa­jak­si. Se on hy­väk­si it­sel­le ja val­ti­ol­le. Olem­me kii­tol­li­sia, et­tä maa an­taa meil­le mah­dol­li­suu­den aloit­taa ja mei­dän on pääs­tä­vä ja­loil­lem­me. Tämä on en­sim­mäi­nen ker­ta, kun tör­määm­me sii­hen, et­tä val­ti­on ta­sol­la to­del­la yri­te­tään aut­taa. Tun­net olo­si suo­ja­tuk­si ja tämä tur­val­li­suus ins­pi­roi si­nua rau­hal­la ja har­mo­ni­al­la. Ja tämä mo­ti­voi mei­tä kak­sin ver­roin pyr­ki­mään päät­tä­väi­ses­ti jo­hon­kin, op­pi­maan kiel­tä. Lais­kuu­del­le ei tie­ten­kään ole si­jaa. Pääs­täk­se­si pe­ril­le si­nun täy­tyy ot­taa en­sim­mäi­nen as­kel, to­te­aa Di­a­na.

Jout­sas­sa hil­jat­tain jär­jes­tet­ty­jen rek­ry­toin­ti­mes­su­jen an­si­os­ta Di­a­nan avo­mies sai töi­tä. Ja he toi­vo­vat, et­tä tämä on lois­ta­va al­ku hei­dän in­teg­roi­tu­mi­sel­le.

Jout­sas­ta on tul­lut Di­a­nal­le ja hä­nen avo­mie­hel­leen rau­hal­li­suu­den, yk­si­tyi­syy­den ja tur­val­li­suu­den ruu­miil­lis­tu­ma. Ei kaik­ki Eu­roo­pan maat voi an­taa ih­mi­sil­le näi­tä tun­tei­ta. Kau­nis luon­to, rai­kas il­ma, voit juo­da ve­si­joh­to­vet­tä, ih­mi­set hy­myi­le­vät si­nul­le – tun­net olo­si rau­hal­li­sek­si ja tur­val­li­sek­si.

Tämä mää­rä­tie­toi­nen pa­ris­kun­ta nä­kee tu­le­vai­suu­ten­sa Suo­mes­sa, jo­ten luon­nol­li­ses­ti, heti kun ai­ka koit­taa, he ai­ko­vat ha­kea ko­ti­kun­taa ja in­teg­roi­tua suo­ma­lai­seen yh­teis­kun­taan. He ha­lu­ai­si­vat muut­taa isom­paan kau­pun­kiin, jos­sa on enem­män mah­dol­li­suuk­sia ja mo­ni­puo­li­sem­paa va­paa-ajan toi­min­taa. Mut­ta kaik­ki riip­puu sii­tä, mis­sä työ­paik­ka on.

– Maa on to­del­la hyvä. Tääl­lä on erit­täin hyvä asen­ne ih­mi­siin, laa­du­kas kou­lu­tus ja lää­ke­tie­de. Kun­nol­li­nen maa, jos­sa on kor­kea ke­hi­tys­ta­so. Val­ti­on huo­len­pi­to vä­es­tös­tä, so­si­aa­li­tur­va. Va­li­tet­ta­vas­ti asi­at näyt­tä­vät hie­man eri­lai­sil­ta maas­sam­me. Suo­ma­lai­set nä­ke­vät on­nel­li­suu­den pie­nis­sä asi­ois­sa. Mei­dän pi­täi­si op­pia tämä heil­tä!

– Suo­mi on maa ih­mi­sil­le. Mie­hel­le­ni ja mi­nul­le se on te­ki­jä, joka on erit­täin mo­ti­voi­va te­ke­mään kaik­kem­me py­sy­äk­sem­me tääl­lä, ker­too Di­a­na.

Ensimmäiset askeleet uuteen elämään

Kaik­ki Jout­saan tul­leet uk­rai­na­lai­set ovat hy­vin eri­lai­sia. Jot­kut tu­li­vat per­hei­neen, toi­set yk­sin. Jot­kut oli­vat yrit­tä­jiä, joh­ta­jia, asi­an­tun­ti­joi­ta tai hy­viä työn­te­ki­jöi­tä Uk­rai­nas­sa, toi­set oli­vat opis­ke­li­joi­ta, elä­ke­läi­siä. Heil­lä oli omat ta­lot tai asun­not, au­tot tai eh­kä he oli­vat vain mat­kal­la sin­ne. Ja var­mas­ti kai­kil­la oli luot­ta­mus tu­le­vai­suu­teen ja seu­raa­van vuo­den suun­ni­tel­miin.

Mut­ta koh­ta­lon tah­dos­ta hei­dän kaik­kien oli jä­tet­tä­vä tämä ja men­tä­vä toi­sel­le puo­lel­le maa­il­maa. Mo­net ei­vät ol­leet val­mii­ta niin ra­di­kaa­lei­hin muu­tok­siin elä­mäs­sään ja yrit­tä­vät edel­leen hy­väk­syä sen. Mo­net läh­ti­vät ko­to­aan jok­si­kin ai­kaa odot­ta­maan so­dan lop­pu­mis­ta, ja nyt he poh­ti­vat ko­tou­tu­mi­sen mah­dol­li­suut­ta.

Ha­lu­ai­sin vie­lä mai­ni­ta pie­net lap­set, jot­ka op­pi­vat pu­hu­maan ja yrit­tä­vät tu­tus­tua tä­hän tun­te­mat­to­maan maa­il­maan. Näin me uk­rai­na­lai­set opet­te­lem­me elä­mään uu­del­leen.

Ma­riia Star­ko­va

Kir­joit­ta­ja on Jout­sas­sa asu­va uk­rai­na­lai­nen, joka opis­ke­lee suo­men kiel­tä ko­tou­tu­mis­kou­lu­tuk­ses­sa Spring Hou­se Oy:llä. Hän suo­rit­taa suo­men kurs­siin kuu­lu­vaa työ­har­joit­te­lu­jak­soa Jout­san Seu­dus­sa.